JCI je svjetska mreža žena i muškaraca u dobi od 18 do 40 godina naučenih na odgovornosti i na razvoj vještina upravljanja kroz aktivan rad na projektima. Ovakva struktura oblikuje međunarodni grassroots pokret; stvara se globalni utjecaj putem lokalnog djelovanja. Međunarodna je to zajednica mladih aktivnih građana koji dijele uvjerenje da, u cilju stvaranja pozitivne promjene, moramo poduzeti kolektivnu akciju kako bismo poboljšali sebe i svijet oko nas. Sudjelovanjem u aktivnostima poput održivog razvoja u međunarodnim projektima te vodstvom i djelovanjem, možemo preuzeti odgovornost za naše zajednice.

Junior Chamber International je jedna od prvih nevladinih udruga koja je dobila poseban savjetodavni status pri Ujedinjenim narodima, s kojima ima jako dobru suradnju o čemu svjedoči i povijesna posjeta glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moon-a sjedištu JCI-a u St. Louis-u u lipnju 2009. godine. Pored UN-a, JCI surađuje s Međunarodnom gospodarskom komorom, AIESEC-om, Panameričkom zdravstvenom organizacijom i drugima.

JCI je podijeljen na četiri zemljopisna područja, a to su: Europa, Sjeverna i Južna Amerika, Afrika i Bliski Istok te Azija i Pacifik. U upotrebi su četiri službena jezika: engleski, japanski, francuski i španjolski. Najznačajniji svjetski događaji u JCI-u koji se održavaju svake godine su Svjetski kongres te Global Partnership Summit.

Povijest

Priča o JCI-u započinje 13. studenog 1915. godine u američkom gradu St. Louis-u kada je Henry Giessenbier sazvao sastanak na kojem je sudjelovalo 32 mladića kako bi osnovali organizaciju pod nazivom "The Young Men's Progressive Civic Association (YMPCA)". Cilj ove organizacije bio je promicanje prodaje gradskih obveznica kako bi se financirala izgradnja cesta i parkova u gradu. Organizacija se posvetila unapređenju građanstva nudeći mladim ljudima konstruktivan pristup rješavanju građanskih problema. Lokalna gospodarska komora u St. Louisu toliko je bila impresionirana njihovim akcijama da je zatražila od tih mladih ljudi da usvoje naziv "Juniorska gospodarska komora". U kolovozu 1918. godine organizacija mijenja naziv i postaje "Junior Citizens", kolokvijalno "JCs" a negdje i "Jaycees".

Nakon Prvog svjetskog rata Komora je kontaktirala skupine sličnih interesa po Sjedinjenim Državama. Letak s naslovom "St. Louis-ov plan" poslan je tim skupinama nudeći im odgovore na razna pitanja zajedno s pozivnicama. Ovoj inicijativi odazvalo se 30 gradova. Stvarajući pretpostavke za donošenjem akata i izbor dužnosnika rodio se američki nacionalni pokret Juniorske komore. Na konvenciji u lipnju 1920. godine usvojen je Statut organizacije a Henry Giessenbier izabran je za predsjednika američke Juniorske gospodarske komore sačinjene od 29 lokalnih organizacija iz cijele države.

U kanadskog gradu Winnipeg 1923. godine formirana je Komora mladih koja kontinuirano djeluje i do danas. Neslužbeni moto ove komore, prve u Kanadi, odavno je "Mi smo stavili 'I' u JCI". Dvije godine kasnije Komora je osnovana i u Velikoj Britaniji.

Prvi pokušaj za osnivanjem međunarodne organizacije desio se za vrijeme Olimpijskih igara u Los Angelesu 1932. godine kada su se sastali predstavnici iz SAD, Kanade, Engleske, Meksika, Novog Zelanda, Australije i Kolumbije. Nekoliko godina poslije JCI SAD donio je program za širenjem zajedničkih interesa među zemljama Srednje i Južne Amerike, što je dovelo do osnivanja još šest nacionalnih organizacija do 1943. godine.

Prva međunarodna konferencija održana je 11. prosinca 1944. godine u Mexico City-ju gdje su predstavnici Kostarike, El Salvadora, Gvatemale, Hondurasa, Meksika, Nikaragve, Paname i SAD-a donijeli odluku o osnivanju Junior Chamber International (JCI). Na ovom sve-američkom sastanku izabran je prvi međunarodni JCI predsjednik, Meksikanac Raul Garcia Vidal, a i odlučeno je da se Svjetski kongres održi u Panami.

Junior Chamber International se formira kao pravni subjekt na Drugom svjetskom kongresu u Panami krajem veljače 1946. godine. Na Kongresu je sudjelovalo 44 delegata iz 16 različitih zemalja koji su konsenzusom odobrili Statut i pred sebe postavili rezoluciju koje će se pridržavati. Erasmo Chambonnet iz Paname, koji je predsjedavao kongresom jer je aktualni predsjednik Raul Garcia Vidal bio bolestan, izabran je za drugog predsjednika, a Australija i Kanada su primljene u punopravno članstvo.

Opća načela organizacije (JCI Creed), koja je napisao William Brownfield, službeno su usvojena na IV. Svjetskom kongresu u Rio de Janeiru 1948. godine. Sjedište međunarodne organizacije otvoreno je 1952. godine u Coral Gablesu, gradiću jugozapadno od Miamija, SAD. Godine 2002., nakon 30 godina, stožer JCI-a se preselio u predgrađe St. Louisa, Chesterfield.

Tijekom godina dok se organizacija razvijala postala je poznata kao "Junior Chamber", "Junior Chamber of Commerce", "Jaycees International" te po njihovim prijevodima na više različitih jezika. Međutim, od 2004. godine sve JCI nacionalne i lokalne organizacije diljem svijeta uključile su kraticu "JCI" u svom nazivu.

JCI u Europi

Europa je u Junior Chamber International-u poseban distrikt. Danas JCI ima nacionalne organizacije u skoro svim europskim državama. Nakon što je JCI pokrenut 1915. godine u SAD, prva europska komora osnovana je u Londonu 1925. godine. To je ujedno bila i prva komora osnovana izvan Sjeverne Amerike.

Na prvom međunarodnom sastanku Jaysee-jevaca 1944. godine u Mexico City-ju izabran je prvi predsjednik svjetske organizacije. Prvi Europljanin koji je bio predsjednik JCI-a bio je Belgijanac Théo Staar (1949/50). Poslije njega Europa je imala još 14 svjetskih JCI predsjednika. Posljednji Europljanin na čelu JCI je Turčin Ismail Haznedar (2015).

JCI je aktivan u sljedećim europskim zemljama: Albanija, Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Hrvatska, Grčka, Island, Irska, Italija, Katalonija (Španjolska), Kosovo, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Moldavija, Monako, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Škotska, Švedska, Švicarska, Turska, Ukrajina, Velika Britanija.

Najznačajniji događaji JCI-a u Europi koji se održavaju svake godine su Europska konferencija, Sastanak europskih predsjednika (JCI European Presidents Meeting), European Know-How Transfer u Bruxellesu i Europska akademija u Göteborgu.